?
Ne gasiti aici / Atractii turistice / Trasee turistice / Evenimente / Guestbook / Contact
Bisericile din comună. Comuna păstrează patru lăcaşuri de cult din lemn, toate închinate praznicului “Adormirii Maicii Domnului”.
Cea mai veche dintre ele este biserica din Luncoiu de Sus, înălţată la 1785. În acest lăcaş, absenţa picturii murale a fost suplinită cu o bogată zeste de icoane pe sticlă, executate în 1815.
Biserica ortodoxă din satul Podele dăinuie din anul 1851. În anul 1985 interiorul său a fost pictat în tehnica “tempera”.
Biserica ortodoxă din Luncoiu de Jos a fost ridicată în anul 1852. Tencuită şi văruită în întregime, ea a moştenit de la precedentele sale (tradiţia locală ne trimite chiar spre anul 1459) câteva tablouri valoroase purtând semnăturile meşterilor zugravi Ioan de la Ardeu, Constantin din Rişca şi Gheorghe din Răşinari.
La fel de veche este şi Biserica ortodoxă din Stejărel. Interiorul ei a fost împodobit iconografic, prin anii 1970 – 1971, de pictorul Nicolae Vasile din Buda-Palanca (Prahova).
Prima biserică de zid se ridică pe teritoriul comunei între anii 1941 – 1949, în satul centru de comună Luncoiu de Jos. Lăcaşul a fost pictat în tehnica “tempera” de pictorii Andrei Mitroiu şi Liviu Tulcan în 1965. Biserica a fost înzestrată cu un frumos iconostas adus de la capela Liceului “Avram Iancu” din Brad, liceu la care a învăţat şi “Sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca.
Cea mai nouă biserică din comună este cea ridicată în satul Luncoiu de Sus, între anii 1994 şi 2004, deşi iniţiative şi demersuri au fost de prin anul 1941. Interiorul bisericii a fost împodobit iconografic între anii 2006 şi 2007 în tehnica “frescă” de pictorul Vasile Cupşa din Bucureşti.
Biserica nouă din Luncoiu de Sus
Copyright © 2014 - Centrul Local de Informare si Promovare Turistica Luncoiu de Jos, jud. Hunedoara