? Obiceiuri si traditii | Centrul de Informare Turistica Luncoiu de Jos, jud. Hunedoara
Close
Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Uniunii Europene
antet
english version versiunea romana

Obiceiuri si traditii


Ne gasiti aici / Atractii turistice / Trasee turistice / Evenimente / Guestbook / Contact

HARTA INTERACTIVĂ

Obiceiuri şi tradiţii. 

  • nunta la “şopru”, în urmă  cu puţini ani, nunţile se organizau la casa mirelui sau a miresei  in  şopru  – o construcţie provizorie realizată din bârne, aduse din pădure cu sprijinul rudelor tinerilor, crengile  împletite reprezentau pereţii exterior iar pe interiori structura era tapetată cu covoare ţesute în casă, iar scaunele  şi mesele , confecţionate tot la faţa locului, erau învelite în feţe de masă ţesute.
  • claca la secera , un obicei care împletea munca cu distracţia , în sensul că se adunau sătenii, 10 -20 persoane pentru a secera grul unuia dintre ei si in acelasi timp se “tocmeau” si muzicanti care cantau  tot timpul cat se secera grâul.

Ansamblul de dansuri  populare “Stejărelul” din comuna Luncoiu de Jos. Acest ansamblu a luat fiinţă în anul 2000 din iniţiativa fostului primar al comunei, Ioan Petruţ, şi a îndrăgitei interprete a cântecelor moţeşti, Lidia Benea – Matei, fostă directoare a căminului cultural şi director al ansamblului până în anul 2010. În prezent ansamblul îşi desfăşoară activitatea sub directa îndrumare a primarului actual al comunei, Călin Dorin Dud, iar partea de coregrafie este asigurată de Aurel Lorinţi, care este, totodată şi director tehnic al ansamblului.                                               Ansamblul “Stejărelul” este structurat pe  trei grupe: grupa mică, cu opt perechi de dansatori, grupa mijlocie, cu 11 perechi de dansatori şi grupa mare, cu cinci perechi. În repertoriul ansamblului se regăsesc ţarine, precum şi dansuri din Banat, Mureş şi Oaş. De-a lungul anilor, de când fiinţează, ansamblul a participat la numeroase concursuri şi festivaluri din ţară şi din străinătate. El este păstrătorul şi continuatorul bogatelor tradiţii culturale, a datinilor şi obiceiurilor comunităţii.